... na które złożyły się konferencja Bezpieczeństwo Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, sesja posterowa „Nauka Praktyce”, a także ogłoszenie wyników konkursu Produkt Najwyższej Jakości w Przemyśle Mięsnym - Jesień 2013

Organizatorami jubileuszowych wydarzeń byli : Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenie Naukowo Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, a także Fundacja Techniki Polskiej.

W pierwszym dniu konferencji omówiono m.in.:

  •     Jakość i Bezpieczeństwo Żywności - referowanym przez Stanisława Kowalczyka, Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
  •     Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej – referowanym przez prof. Romana Urbana z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
  •     Handel żywością na poziomie wspólnotowym i na rynku krajowym – referowany przez Marię Andrzeja Falińskiego z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.
  •     Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno –Spożywczego. Stan i perspektywy referowanym przez z IBPRS
  •     Transfer wiedzy i technologii do MŚP europejskiego przetwórstwa żywności. Projekt ramowy PR-7 –referowanym przez Andrzeja Fetlińskiego z firmy Food Concept Poland
  •     Rola Rady Gospodarki Żywnościowej w opiniowaniu rozwiązań legislacyjnych dotyczących producentów żywności referowanym przez Bronisława Wesołowskiego z RGŻ i SITSpoż
  •     Problemy ze zmodyfikowaną genetycznie żywnością, a postępy inżynierii genetycznej -referowanym przez Marcina Filipeckiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego


Podsumowaniem pierwszego dnia był panel dyskusyjny, w którym referenci, członkowie Rady Gospodarki Żywnościowej, przedstawiciele uczelni wyższych, a także pracownicy instytutów badawczych dyskutowali nad przyszłością rozwoju żywności eksportowej na rynku europejskim i światowym, rozwoju lokalnych producentów żywności, a także nad upowszechnieniem jakości ekologicznej.


Drugiego dnia jednym z głównych tematów poruszonych było bezpieczeństwo zdrowotne żywności pochodzenia zwierzęcego-referowany przez Janusza Związka – Głównego Lekarza Weterynarii, a także problemy związane z gospodarką odpadami produkcyjnymi w przemyśle mięsnym – referowany przez Jacka Leonkiewicza - członka Rady Gospodarki Żywnościowej.

Następnie zostały ogłoszone wyniki XL Jubileuszowego Konkursu Produkt najwyższej Jakości w przemyśle mięsnym - Jesień 2013, w grupie wędzonek, kiełbas suszonych, podsuszanych oraz wędlin surowych i surowych dojrzewających.
Nagrody wręczała – z ramienia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - podsekretarz stanu Zofia Szalczyk, a także Renata Jędrzejczak p.o. Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Nagrody zostały przyznane m.in. dla Zakładów Mięsnych Henryk Kania, a także Tarczyński S.A. Na koniec został pokrojono okolicznościowy tort, w związku z jubileuszowymi obchodami konkursu, a przybyli goście zostali zaproszeni na degustacje wyróżnionych produktów.